VR og AR, mye mer enn gaming

Vår reise i den digitale verden med Arne har kommet til de ulike teknologiene VR, AR og 3D-print. I dette innlegget har jeg valgt å fokusere på VR og AR. Jeg vil ta dere gjennom hva VR og AR er samt forskjellene mellom de to teknologiene. Dere vil også få eksempler på hva og hvordan man kan ta de to ulike teknologiene i bruk.

pexels.com
Hva er VR og AR? Og hva er egentlig forskjellene på de to teknologiene?

VR står for virtual reality, som betyr virtuell virkelighet. Det går ut på å erstatte så mange sanseinntrykk som mulig med virtuelle, digitale inntrykk. For å oppnå denne effekten trenger man VR-briller. Brillene registrerer hodets bevegelser, det gir en 3D-effekt som gir en illusjon av å være fysisk tilsted i det kunstige miljøet. Man kan også legge til et headset, slik at man i tillegg kan identifisere lyder, både bakfra, forfra og fra siden. VR-teknologi brukes ofte i spill, men kan bli brukt til veldig mye mer.

AR står for augmented reality, ofte kalt utvidet virkelighet på norsk. AR erstatter  ikke alle synsinntrykkene som man gjør med VR. Det legger et lag med digitalt tilleggsinnhold på et bilde, gjerne levert direkte fra et kamera. AR legger virtuell data over virkeligheten. Jeg bruker AR-teknologi daglig gjennom for eksempel snapchatfilter. 

Skjermdump fra egen snapchat

Det er lett å bli forvirret over forskjellene mellom VR og AR. Enkelt forklart er forskjellen at VR erstatter mange sanseinntrykk, mens AR legger et lag med digitalt tilleggsinnhold opp på for eksempel et bilde. AR gjør det mulig for mennesker å legge virtuelle elementer oppnå sine fysiske omgivelser. Med VR kan man gå fullstendig inn i oppslukende opplevelser ved hjelp av VR-briller. 

Veien frem til kjøp

Hvordan bruke AR og VR i digital markedsføring?

Netthandel har tatt over store deler av handelen de siste årene. Det mange, inkludert meg selv synes er den største utfordringen som forbruker, er at det ikke er mulig å prøve produktene før man kjøper. Her kommer AR-teknologien inn. Før jul, tiden der instagram er proppfull av reklamer fra influensere, husker jeg det dukket opp en spennende annonse fra L´oreal. Ved bruk av AR-teknologi på hjemmesiden kan man som kunde, direkte fra sofaen sjekke hvilke skjønnhetsprodukter som passet best. Skjønnhetsprodukter er noe av det jeg personlig synes er vanskeligst å kjøpe på nett. Hvilke fundation passer min hud? Hvilke leppestiftfarge skal jeg velge? Denne løsningen var til min store glede da sminkepungen trengte seg et løft før jul, og trange kjøpesenteret kombinert med Covid-19 fristet svært lite. 

Det er ikke bare skjønnhetsprodukter jeg har shoppet ved bruk av AR-teknologi den seneste tiden. Jeg holder for øyeblikket på med oppussing av ny leilighet. Jeg var usikker på hvilke skapløsning jeg skulle gå for og kom jeg over appen «Ikea place». En app som gjør det mulig å oppleve møbelet i eget hjem. Appen har over 2000 IKEA produkter, hvor alle produktene er i 3D og realistisk skala. Appen skalerer produktene automatisk, basert på rommets mål, med 98 % nøyaktighet. AR-teknologien er så nøyaktig at du kan se teksturen i tekstilene og hvordan lys og skygger reflekteres på møblene. Ved hjelp av appen har jeg nå fått bestilt klesskap til både rom og gang direkte fra egen leilighet, super enkelt! 

Boligvisning

Boliger og leiligheter selges ofte før byggeprosjektet er i gang av økonomiske årsaker. En ting jeg ofte har tenkt på når jeg leker meg på finn og søker opp boliger jeg bare kan drømme om, er at dette må være litt skummelt for kjøperen. Mange millioner på noe du bare har sett noen få tegninger av. Løsningen har nå kommet – kjøperne kan nå se boligen gjennom VR-briller. Mange av de store megleraktørene som er på markedet i dag har mulighet til å tilby VR-visninger. Hos for eksempel  Nordbohus kan du enkelt dra innom et av deres forhandlerkontor for å teste brillene og se på boligprosjektet du er interessert i. Og enda enklere, har du egne VR-briller hjemme kan du oppleve boligprosjektene direkte fra sofaen. Nordbohus har nemlig alle VR-filene på nettsiden sin. Gjennom denne artikkelen kommer det frem flere gode poeng på hvorfor det er lurt å bruke VR i boligvisninger. Fordelene er mange. Til eksempel at du kan se boligen så mange ganger du ønsker, rekke over flere boliger og det kan gi et stort konkurransefortrinn dersom meglerkonkurrenten ikke kan tilby samme løsning. 

VR i terapi 

Når man tenker på VR er nok gaming og underholdning det først som dukker opp i hodet til de aller fleste. VR kan brukes til så mye mer. Det kan brukes til å hjelpe folk med å overvinne fobier og gi medisinstudenter opplæring i livredning. Teknologien brukes ofte i undervisningssammenheng slik det blir enklere for studenter å sette seg inn i «virkeligheten» de møter når de er ferdig studert. Arne snakket i timen om eksponeringsterapi gjennom VR stimuli. Han forklarte videre at Haukeland universitetssjukehus kan bli den første institusjonen i verden som bruker VR-teknologi i psykose-behandling av unge. Dette var noe som fanget meg, og som jeg ønsket å lære mer om. Jeg hadde aldri hørt om denne terapiløsningen og startet dermed søkingen på nett. Jeg kom over denne artikkelen. Det viser seg at det er ekstremt mange forskjellige problemer som går an å jobbe med innenfor VR-terapi. Alt fra flyskrekk til sosial angst. Grunnen til at dette er en effektiv behandling for folk som opplever ulike problematikker i hverdagen er at det er en trygg måte å utsette seg selv for de situasjonene man frykter. Er du en person som sliter med flyskrekk vil du eksponeres for en virtuell flyreise. Dette er en fin måte å jobbe på forbi VR-opplevelsen man får vil skape akkurat samme reaksjoner i hjernen som om du sitter i flyet i virkeligheten. Det er en virkelighet, men en virtuell virkelighet (kunstig) men den er ikke kunstig for hjernen. Målet med terapien er å klare å håndtere flyskrekken, og erfare at skrekken avtar jo lenger man blir værende i situasjonen. 

KONKLUSJON

MINE TANKER

Det har vært svært interessant og ta et dypdykk ned i VR- og AR-teknologiens verden. Selv om jeg har utnyttet meg flere ganger allerede av AR-teknologien mens jeg har handlet på nett, har jeg ikke vært bevist på dette. Jeg har gått fra å tro at VR og gaming var den eneste koblingen til å interessere med stort over alt teknologien bidrar med. Jeg er veldig giret over å se hvor langt teknologien kan hjelpe personer med forskjellige problemstillinger. Det gjør meg oppriktig glad at teknologien kan være til så stor hjelp for problemer enkelte møter i hverdagen.

-Henriette Riksheim

Kilder: 

https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

https://www.loreal.com/en/news/science-and-technology/research-innovation/loreals-modiface-launches-longterm-augmented-reality-collaboration-with-facebook/

https://www.nordbohus.no/virtual-reality

https://www.privatpsykologene.com/post/behandling-av-fobier-med-virtual-reality

https://www.ikea.com/no/no/this-is-ikea/newsroom/ikea-lanserer-ikea-place-pub785ca991

https://www.nrk.no/vestland/slik-skal-ungdom-med-psykose-spille-seg-friske-1.14735361

Bilder:

https://www.pexels.com/ og https://www.ikea.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Én tanke om “VR og AR, mye mer enn gaming”