Utdanning har aldri vært viktigere.

Mitt fjerde blogginnlegg vil som mitt tredje handle om kunstig intelligens også kalt Artificial Intelligence (AI). Selv om kunstig intelligens uten tvil fører med seg veldige mange goder, oppstår det også noen konsekvenser. Jeg vil i dette blogginnlegget ta for meg noen av de sosiale konsekvensene. Jeg vil fortsette med det store spørsmålet om kunstig intelligens er skremmende eller spennende. Hva skjer med jobbene våre? Vil teknologien ta over alt, eller vil det skape flere jobber? For det er slik, når det er snakk om kunstig intelligens blir fremtidige jobber raskt et tema. Er det slik at det blir færre jobber jo lenger teknologien kommer?

Kunstig intelligens (AI)  og kognitiv teknologi blir mer og mer aktuelt for næringslivet. AI er teori og utvikling av datasystemer som er i stand til å gjennomføre oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens. Det kan brukes til så mangt, alt fra talegjenkjenning til selvkjørende biler. Skillet mellom mennesker og roboter blir bare mindre og mindre med årene som går. Roboter kan gjøre mange jobber mer effektivt og nøyaktig enn vi mennesker, og vi ser allerede mange eksempler på at AI og maskinlæring blir en større del av hverdagen vår.

pexels.com

En universell grunnlønn fra staten? 

Det er store diskusjoner om hva som vil skje med jobbene vi mennesker i dag utfører i fremtiden. Vil robotene ta over? Mange, inkludert Tesla gründer Elon Musk tror datamaskiner og roboter vil være fremtidens arbeidsstyrke. I 2016 når Elon besøkte Astrup Fearnley-museet i Oslo var han klar i sin tale. Han mente at det ikke vil finnes andre mulighet enn at myndighetene til slutt vil måtte steppe inn og lønne arbeidstakere som sitter uten arbeidsoppgaver. At de fleste av oss mennesker vil sitte igjen med en universell grunnlønn fra staten. Jeg kan være enig i at tanken på hvor mange jobber som kan forsvinne til teknologien er litt skremmende, men jeg klarer ikke la være å syntes det også er ekstremt spennende. Vi hører om roboter som utfører operasjoner og apper som forteller om du føflekken du har på armen er god-, eller ondartet. Kassamedarbeiderne er byttet ut med selvbetjeningskasser, nettbutikkene har fått chatboter og varebilene blir selvkjørende.

Amazon Go – dagligvarebutikk drevet av AI 

Jeg nevnte så vidt i mitt forrige blogginnlegg Extra-butikken i Bogstadveien som drives uten ansatte etter klokken 23. Der kunder kan bruke sin egen mobiltelefonen til å «låse» seg inn å handle. Amazon Go har kommet noe lenger. De har skapt en dagligvarebutikk som drives av AI. Det eneste som trenges for å handle er en app du skanner når du går inn. Det som er revolusjonerende, er at det er kamera og sensorer som observerer hva du tar med deg av varer. Varene du har plukket med deg blir du automatisk belastet for når du forlater butikken. Algoritmer gjør det mulig for deg som person å gå inn i butikken, handle og betale uten å gjøre noe som helst. I 2020 var det 27 butikker som var oppe og gikk, men Amazon har ingen planer om å stoppe der. No lines. No checkout.

Jobber skapt av kunstig intelligens 

Det er også mange som ikke deler de samme tankene som Elon Musk. Mange mener at kunstig intelligens vil være med på å skape mange flere jobber. DN skrev i 2018 at roboter og kunstig intelligens vil skape 60 millioner flere jobber enn den stjeler innen 5 år. Vi må huske at kunstig intelligens i stor grad er avhengige av at vi mennesker gjør kunstig intelligens smartere. Kina har opprettet store fabrikker i Shenzhen. Shenzhen blir kalt verdens teknologi-hovedstad, der nesten all forbrukerteknologi blir produsert. Mange millioner sitter med datamerking på disse fabrikkene. Dette er en jobb som ikke eksisterte for noen år tilbake og som ikke hadde eksistert uten kunstig intelligens. Disse fabrikkene sysselsetter i dag ekstremt mange unge kinesere. Det hadde vært enkelt om det stoppet her, men det gjør det nok ikke. I fremtiden vil disse bli erstattet av roboter. Da har teknologien kommet så langt at robotene er smarte nok til å gjøre jobben selv. Dette er fordi vi mennesker gjør kunstig intelligens smarte og utvikler smartere teknologi som kan gjør flere av oppgavene vi mennesker i dag gjør, på en mer sparsom og effektiv måte. I nåtiden er ikke det bare jobber som forsvinner til kunstig intelligens, det skapes også mange jobber. Vil det være slik om 10 år? Det gjenstår å se. 

Jeg har under dette blogginnlegget søkt mye på google etter informasjon om kombinasjonen jobber og kunstig intelligens. Jeg tok en pause fra bloggingen og startet scrollingen på instagram da denne annonsen dukket opp. Det er teknologi og algoritmer det. Her er nok et eksempel på kunstig intelligens. Du kan sitte på kontoret, og ved én enkel QR-kode handle produkter fra Tine. 

KONKLUSJON

MINE TANKER

Det er nok noen grupper i samfunnet som er mer utsatt enn andre jobbmessig. Det er mange unge mennesker, uten utdanning som jobber innenfor forskjellige fastfoodkjeder, som sitter i kassen på ulike dagligvarebutikker, kjører varer og jobber på lager. Listen over yrker som er svært utsatt for å bli tatt over av teknologien er lang, men en gjennomgående faktorer til disse yrkene er at de idag besettes av folk som ikke har noe særlig til utdanning.  Teknologien kommer utvilsomt til å ta mange jobber, noe vi allerede ser. Jeg sir ikke at det bare er overnevnte jobber som blir tatt over, men de er langt frem i køen. Det vil også utvikles nye jobber og arbeidsoppgaver grunnet AI. Hvorvidt AI vil skape flere jobber enn den vil stjele også i fremtiden, gjenstår å se. Min personlige mening er at utdanning aldri før har vært viktigere for å sikre sin egen fremtidige jobbhverdag.

-Henriette Riksheim 

Kilder

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/tre-ting-vite-kunstig-intelligens-ai.html

https://www.tu.no/artikler/musk-om-robotsamfunnet-stor-sjanse-for-at-vi-ender-opp-med-en-universell-grunnlonn-fra-staten/364083

https://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=16008589011

https://www.dagbladet.no/mat/kundene-kan-lase-seg-inn-om-natta/70684259

https://kampanje.com/bransjestemmer/hans-petter-nygard-hansen/–maskinene-vil-ta-jobben-din-til-slutt/

https://www.tinearbeidslyst.no/?fbclid=IwAR0NlBY-BK_ZAHxZGqiYxLTGXq75PUAG8bAbLbHLhYaC_Pr-XULD7Vq56WA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “Utdanning har aldri vært viktigere.”