Hva er kunstig intelligens?

Er den raske utviklingen av kunstig intelligens spennende eller skremmende? Og hva er egentlig kunstig intelligens? Det finnes mange forskjellige definisjoner av kunstig intelligens (KI), og definisjonene endrer seg gjerne etter hva som er teknologisk mulig. Jeg har valgt å gå for EUs ekspertgruppes definisjon 

 

«Kunstig intelligente systemer utfører handlinger, fysisk eller digitalt, basert på tolkning og behandling av strukturerte eller ustrukturerte data, i den hensikt å oppnå et gitt mål. Enkelte KI-systemer kan også tilpasse seg gjennom å analysere og ta hensyn til hvordan tidligere handlinger har påvirket omgivelsene.»

 

Ja, hva betyr nå dette? Jeg vil si at kunstig intelligens enkelt forklart består av maskiners evner til å kopiere menneskelige egenskaper. Det er datasystemer som prøver å bygge løsninger eller forenkle løsninger vi mennesker allerede benytter oss av. Kunstig intelligens er noe vi støter på ved flere anledninger gjennom dagen. Et eksempel på dette er chatbotter på nettsider til ulike bedrifter. Det er et flertall over bedrifter som utnytter seg av dette. De er laget på kunstig intelligens for å kunne hjelpe deg som kunde, de er rett og slett programmert for å kunne svare på spørsmålene du har. Dette fikk vi prøve ut i timen med Arne da vi snakket med chatbotten Lucy.

kunstig intelligens

Arne snakket mye om roboter i forelesningen, roboter er en teknologi innenfor kunstig intelligens som jeg synes er ekstremt spennende. Arne ga oss flere eksempler på roboter, og viste bilder og videoer. Han nevnte for eksempel roboter som kokker og robothunden Spot. Vi fikk se video av robot som kokk i egent hjem, en robot som lager mat, og deretter vasker og rydder etter seg. Ekstremt deilig tenkte jeg, helt til Arne sa at det koster like mye som å kjøpe seg et nytt hus. For ja, dette er en teknologi som allerede er tilgjengelig for allmenheten. Robothunden Spot er en amerikansk politihund som allerede har vært i aksjon to ganger, hunden klarer å gå på det meste av underlag som snø, fjell og trapper. Hunden kan åpne dører og filme situasjoner.

 

Arne snakket  om «naturlig dumhet» som det motsatte av kunstig intelligens. Og kunne forklare oss om eksperimentet «turning test» som ble gjennomført av Alan Turning. Testen gikk ut på av C skal kommunisere med A (kunstig intelligens) og B (naturlig dumhet) og C vet ikke hva som er datamaskinen og hva som er mennesket. Klarer ikke C å finne ut hva som er hva, er testen bestått.

«turning test»

 

Kunstig intelligens

Når det kommer til kunstig intelligens er det ofte de negative sidene som blir fremstilt mener Goodwin. Han vil få frem de positive sidene som kan komme ut av å det å bruke kunstig intelligens. I 2018 brukte for eksempel indiske leger kunstig intelligens til å oppdage en spesiell øyesykdom, Og amerikanerne oppdaget en ny type antibiotika. Jeg skjønner at man kan tenke at kunstig intelligens kan være skremmende, men jeg syntes Goodwin fremmer noe interessant når han sier det ikke er grunn til å være redd for teknologien, men at vi heller burde frykte dem som kontrollerer den. Roboter kan for eksempel ingenting før de blir lært opp. Mye av kunstig intelligens stammer til maskinlæring.

 

Mange mener at nærmest alle de store verdensproblem kan reddes av kunstig intelligens. Her er jeg noe usikker, skal man legge såpass stor tiltro til teknologi? Hva skjer om teknologien svikter? Andre er redd for at roboter skal overta mange av de jobbene som i dag styres av mennesker. I denne artikkelen fra aftenposten kommer det frem i en rapport fra Brookings Institution i 2019, at 1/4 av befolkningen i USA har en arbeidsplass som er høyt eksponert for automatiseringen. Det vil si at over 30 millioner jobber i USA vil kunne erstattes av maskiner. Mange yrker innenfor matbransjen står først i køen, og vi kan allerede også her i Norge se store forskjeller fra noen år tilbake. I Bogstadveien har det for eksempel kommet en døgnåpen Extra-butikk som er helt uten ansatte på natten. Alt er maskindrevet, og alle kan åpne døren med mobiltelefonen når de ansatte har gått hjem for dagen. Nesten samtlige av de store dagligvarebutikken har også selvbetjente kasser. Jeg gleder meg stort til å lære mer om kunstig intelligens, et ekstremt spennende tema. 

 

Kilder. 

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/definition-artificial-intelligence-main-capabilities-and-scientific-disciplines

https://forskning.no/norges-forskningsrad/samtale-om-roboter-og-kunstig-intelligens/1741965

https://www.aftenposten.no/verden/i/OnxQPO/roboter-erstatter-stadig-flere-36-millioner-kan-rammes-i-usa

https://www.dagbladet.no/mat/kundene-kan-lase-seg-inn-om-natta/70684259

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “Hva er kunstig intelligens?”